Som de fleste forbrugere har mærket, er priserne på kaffe steget voldsomt gennem de sidste par
år. Efterspørgslen er ganske enkelt vokset hurtigere end udbuddet, og det er problematisk.
Kaffeproduktionen står, i dag, over for en række strukturelle udfordringer, der gør det vanskeligt
at følge med uden at presse miljøet og mennesker der arbejder med kaffedyrkningen yderligere.
Konventionel kaffeproduktion er ofte baseret på store monokulturer, hvor der dyrkes én enkelt
kaffetype på store arealer. Denne metode kræver typisk intensiv brug af pesticider og
kunstgødning, hvilket udpiner jorden, medføre jorderosion og tab af biodiversitet. Jordens
frugtbarhed forringes, og produktionen bliver derved sårbar over for sygdomme og
klimaforandringer.
Klimaforandringerne gør vilkårene endnu mere ustabile. Højere temperaturer, uforudsigelige
nedbørsmønstre og hyppigere ekstreme vejrfænomener påvirker både kvaliteten og udbyttet af
kaffehøsten. Mange kaffebønder oplever i dag faldende udbytte og dårligere kaffekvalitet på
grund af disse forandringer.
Kaffe er en af verdens mest handlede råvare. Det betyder at der i kaffens vej til forbrugerne er
mange led. Typisk er det dem der har det største arbejde, der tjener mindst. Nemlig bønderne. De
kæmper ofte med lave indtægter samtidig med, at de er meget afhængige af
verdensmarkedspriserne på kaffe, der svinger kraftigt. Dette skaber økonomisk usikkerhed og
begrænser bøndernes muligheder for at investere i mere bæredygtige dyrkningsmetoder.
Selv om certificeringer som økologi, Rainforest Alliance og Fairtrade har haft en positiv effekt på
visse områder, adresserer disse ikke altid behovet for at genopbygge jordens sundhed eller
naturens evne til at optage og binde Co2.
Resultatet er, at kaffeindustrien står med et grundlæggende problem: stigende efterspørgsel
møder en kaffeproduktion, der både miljømæssigt og socialt er under pres og ikke rustet til
fremtidens udfordringer på en helhedsorienteret og bæredygtig måde.