close
forest

Guide

Whitepaper: Værd at vide om skovkaffe

Har du hørt om "skovkaffe"? Det er ”fordanskningen” af det engelske begreb "shade-grown coffee".
Her har du en kort opsummering af hvad du bør vide om skovkaffe.

Traditionelt blev næsten alt kaffe dyrket i skygge

De fleste Arabica-varianter trives bedst ved temperaturer mellem 18 og 23 °C og tåler ikke direkte sollys. Derfor blev de dyrket under skyggetræer, som beskytter kaffetræerne mod solen og hjælper med at bevare jordens fugtighed ved at lade deres faldne blade nedbrydes og tilføre næringsstoffer til jorden. 

Udfordringer og forandringer 

De sidste 50 år er der blevet udviklet nye hybrider af kaffesorter, der er mere modstandsdygtige over for direkte sollys og mere produktive. Dette har resulteret i, at mange kaffebønder har fældet deres skyggetræer og skiftet til kaffe der kan dyrkes som monokultur uden skygge. 

I Mellemamerika blev der i 1970'erne fældet over 800.000 hektar skov for at plante disse nye sorter. Prisen for at dyrke kaffe som monokultur har været høj.

Kaffeproduktion som monokultur er alt andet end regenerativt. Jorden drænes for næringsstoffer, der opstår der let jorderosion, og biodiversiteten falder markant. Det ses blandt andet i Mellemamerika, hvor tabet at skyggetræer har medført et betydeligt fald i bestanden af trækfugle, da deres levesteder er blevet ødelagt.

I dag anslås det, at over 40% af verdens kaffe dyrkes i sol uden skyggetræer. 

Miljømæssige Fordele ved dyrkning under skygge.

Skyggetræerne spiller en vigtig rolle i økosystemet ved at optage kvælstof og CO2, hvilket er essentielt i kampen mod klimaforandringer

Drivhusgasser som CO2 bidrager til klimaforandringer og temperaturstigninger på jorden. Træer optager CO2 og udånder ilt gennem fotosyntese, hvilket hjælper med at reducere drivhusgasser i atmosfæren. (Kilde: klimafonden.dk) 

Skyggetræer hjælper også med at forebygge jorderosion og beskytter kaffebuskene mod ekstreme temperatursvingninger.

  • Bevaring af biodiversitet 
    Kaffe dyrket under naturlig skygge bevarer den naturlige biodiversitet. Både fugle, insekter og andre dyrearter drager fordel af disse miljøer.
  • Mindre vand og gødning 
    Kaffe dyrket under skyggetræer kræver både mindre vand og gødning. Skyggetræernes blade hjælper med at holde på jordens fugtighed og tilfører næringsstoffer, når de nedbrydes. 
  • Potentiel ekstra Indkomstkilde 
    Kaffefarmere kan få en ekstra fødevare- eller indkomstkilde fra skyggetræerne i form af frugt, planter eller tømmer. 
  • Bedre kvalitet og smagsprofil 
    Kaffe, der dyrkes i skygge, gror langsommere, hvilket giver en bedre og mere kompleks smagsprofil. 

Konklusion 

Når man diskuterer hvordan man i fremtidens kan sikre en bæredygtig kaffeproduktion kan vi ikke undgå at diskuterer dyrkningsmetoderne.

Vi danskere, som er er et af verdens rigeste og tillige et af de folkefærd i verden, som drikker mest kaffe, vi bør vælge rigtigt.

Det rigtige valg er at sikre at kaffen dyrkes bæredygtigt og regenerativt. At vælge kaffe, som er dyrket med omtanke for både mennesker og miljø. Dette kommer både farmeren, naturen og os til gode.

Så, hvordan sikrer du dig, at kaffen du køber, er skovkaffe? 

Svaret er simpelt – spørg dit kafferisteri.  Et risteri der går op i god kaffekvalitet, vil også sætte en ære i at oplyse dig om kaffens oprindelse og hvordan den er dyrket. 

Forfatter: 
Mette Kaarsberg, Kaffespecialist.
8. juli 2024

Du kan læse mere her: Klimafonden.dk 

Smithsonian’ National Zoo & Conservation Biology Institute: https://nationalzoo.si.edu/migratory-birds/ecological-benefits-shade-grown-coffee  

Find vores skovkaffer her

Se alt kaffe
Geisha 250G 202000038

Geisha Roast, hele bønner

Varenummer: 202100270

Single estate kaffe fra Finca La Serrania i Guatemala. Hele bønner.

250 g

ekskl. moms 76,00 kr.
202100017

Capulin Roast, hele bønner

Varenummer: 202100016

Single estate kaffe fra Finca La Serrania i Guatemala. Hele bønner.

ekskl. moms Fra 49,75 kr.
202100021

Capulin Espresso, hele bønner

Varenummer: 202100020

Single estate espresso fra Finca La Serrania i Guatemala. Hele bønner.

ekskl. moms Fra 50,50 kr.

Andre guides

Se alle artikler
Mock Up
29.04.2024

Sådan vælger du den bedste kaffeløsning til virksomheden

Serviceaftaler, finansiering, udvalg af drikke og placering af kaffemaskinen? Der er mange spørgsmål at forholde sig...

kaffemaskine
27.02.2024

5 gode råd når du skal vælge ny espressomaskine til din café eller restaurant.

Står du og skal vælge nyt espressoanlæg til din restaurant eller café, men er lidt overvældet af de mange muligheder...

forskellige kaffemaskiner fra Bnetax
21.04.2023

Energioptimering: Guide til nedlukning og genstart af kaffe- og espressomaskiner

Vi får ofte spørgsmål om om man kan slukke sine kaffe- og espressomaskiner samt tilhørende udstyr i weekender, ferier...

Bentax Coffee Table Book2289
15.03.2023

Stempelkande

En stempelkande er en populær bryggemetode til kaffe, der anvendes af mange i hjemmet til morgenbordet eller søndagsk...

Bentax Coffee Table Book2339
15.03.2023

AeroPress

Aeropress er en innovativ og praktisk bryggemetode til kaffe, der er blevet populær blandt kaffeentusiaster verden ov...

Chemex 1
15.03.2023

Guide: Chemex

Chemex er en klassisk og elegant bryggemetode til kaffe, der er blevet populær blandt kaffeentusiaster over hele verd...

Bentax Coffee Table Book2262
15.03.2023

Guide: Kalita Wave

Kalita Wave er en japansk bryggemetode til kaffe, der er kendt for sin flade bund og bølgede filtre, som giver en ens...

Smoothie Blendtec
15.03.2023

Smoothie med Stealth Nitro blender fra Blendtec

Vi har lavet en lille guide, der hjælper dig med at lave en smoothie på din Stealth Nitro blender fra Blendtec. Det l...

Iskaffe Blendtec
15.03.2023

Iskaffe med Stealth Nitro blender fra Blendtec

Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at lave en iskaffe, eller Frappé som nogen kalder det. Iskaffen bliver lav...

Kaffe på thermoplan BW4 CTS
15.03.2023

Café latte eller Cappuccino med autosteam på Thermoplan BW4 CTS

VI har lavet en video der guider dig i gennem, hvordan du kan lave en café latte eller cappuccino på din Thermoplan B...

Føler du dig stadig lidt forvirret?

Kontakt os i dag
arrow_upward