close

Guide

Guide: Chemex

Chemex er en klassisk og elegant bryggemetode til kaffe, der er blevet populær blandt kaffeentusiaster over hele verden. Denne brygger er kendt for sin unikke, timeglasformede karaffel og brug af specielle filtre, som giver en ekstraordinær kaffeoplevelse til kunden, med en ren og klar smag.

I denne guide finder du fem nemme skridt, der guider dig igennem hvordan man brygger kaffe med en Chemex

Brygforhold:

  • Ratio: 6:100 g
  • Vandtemperatur: Ca. 92 grader
  • Formaling: Som fint salt
  • Tid: 3 - 3 1/2 minut

 

Sådan gør du:

Trin 1

Placér filteret i kanden med tre papirlag op mod kandens tud/udmunding og et lag mod den anden side. Start med at skylle filtret i kanden med varmt vand. herved varmes kanden op og eventuelle klorrester fra filtret fjernes. Vandet i kanden hældes ud inden du starter brygning.

Trin 2

Kanden med filter placeres nu på vægten som nulstilles. Vej den mængde bønner op der passer til det antal kopper du vil bruge. F.eks. 30 gram bønner til 1/2 liter kaffe (500 g) og hæld det i filteret.

Trin 3

Hæld 10-20 % af vandet ud over bønnerne i en jævn tynd stråle, således at alt kaffen i filtret er vædet. Lad nu kaffen blomstre op (bloome) i ca. 30 sekunder.
 

Trin 4

Når bønnerne har bloomet i 30 sekunder, hælder du igen vand over bønnerne med bløde, cirkulære bevægelser.  Hæld vandet over bønnerne ad 2-3 omgange, til du i alt har ramt den mængde vand som passer til mængde af bønner. 

Trin 5

Fra vandet første gang rammer kaffen, til alt vandet er løbet igennem filteret, bør der ikke gå mere end 3-3 1/2 minutter. Hvis det går hurtigere end det, formaler du lidt finere næste gang. tager det længere tid, formaler du grovere. 

Andre guides

Se alle guides
21.04.2023

Energioptimering: Guide til nedlukning og genstart af kaffe- og espressomaskiner

Vi får ofte spørgsmål om om man kan slukke sine kaffe- og espressomaskiner samt tilhørende udstyr i weekender, ferier...

15.03.2023

Stempelkande

En stempelkande er en populær bryggemetode til kaffe, der anvendes af mange i hjemmet til morgenbordet eller søndagsk...

15.03.2023

AeroPress

Aeropress er en innovativ og praktisk bryggemetode til kaffe, der er blevet populær blandt kaffeentusiaster verden ov...

15.03.2023

Guide: Kalita Wave

Kalita Wave er en japansk bryggemetode til kaffe, der er kendt for sin flade bund og bølgede filtre, som giver en ens...

27.02.2023

5 gode råd når du skal vælge ny espressomaskine til din café eller restaurant.

Står du og skal vælge nyt espressoanlæg til din restaurant eller café, men er lidt overvældet af de mange muligheder...

arrow_upward