Råd 2: Invester i udstyr eller uddannelse
Der findes to slags espressoanlæg. Det manuelle, hvor baristaen styrer alle processerne selv, og det semiautomatiske som hjælper med at sikre en ensartet kvalitet, men som ikke giver lige så stor frihed til at justere på indstillingerne. Herunder beskriver vi fordelene og ulemperne ved de to slags og giver dig nogle råd, der hjælper dig med at vælge hvilket der passer bedst til dit behov.
At brygge en god og ensartet kvalitet på en manuel espressomaskine er et håndværk, der kræver både uddannelse, træning og vedligehold af evnerne.
Inden du vælger hvilken måde du vil producere kaffen på, er det derfor vigtigt at vurdere, hvilke kvalifikationer dit personale der skal benytte det professionelle espressoanlæg til dagligt har, samt gøre dig nogle overvejelser om, hvilke ressourcer du ønsker at bruge på uddannelse og træning af nyt personale.
At producerer alle de lækre mælkebaserede cafédrikke i hånden, med en lækker espresso og flot latte art på toppen, tager tid at lære og det kræver regelmæssig brug, for at vedligeholde kompetencerne. Især hvis kvaliteten skal være i top hver gang.
Spørgsmål du kan stille dig selv:
- Hvor mange medarbejdere har du, der skal oplæres i at kunne bruge espressomaskinen?
- Hvor stor er din medarbejderudskiftning?
- Har du behov for at sikre ensartet kvalitet?
- Hvor mange penge og tid vil du bruge på oplæring og træning?
Det er en investering at uddanne personalet og det er vores erfaring, at du bør påregne nogle timers træning pr. medarbejder, før et acceptabelt kvalitetsniveau er nået. En medarbejder skal, udover at kende til de enkelte drikkes sammensætning, også kunne justere på kværnen, tampe korrekt, sikre gennemløbstiden, vurderer om espressoen løber som den skal, steame mælken etc. Og så skal medarbejderen lægge en ære i at udføre sit håndværk.
Intet slår en god latte eller cappuccino brygget på en traditionel espressomaskine, men har du en café med stor travlhed og stor udskiftning i personalet, eller åbent på sæsonbasis, kan det måske være en god ide at se lidt bredere, når du skal vælge udstyr.
De store cafékæder med mange ansatte og stor medarbejderudskiftning, vælger typisk at kvalitetssikre espressobrygningen, ved at automatisere et eller flere steps i produktionen. Du kan eksempelvis vælge at få en kværn, som justerer formalingsgraden af kaffebønnerne automatisk i forhold til gennemløbstiden. En autotamper der sikre det rette og ligeligt fordelte pres af den formalede kaffe i bajonetten, autosteam som er en automatisk steamfunktion, hvor maskinen styrer tempereringen og lufttilførslen i mælken, eller måske en fuldautomatisk espressomaskine, hvor der blot skal vælges den ønskede kaffedrik og maskinen gør resten.
Med disse løsninger er der færre skridt i processen som kan gå galt og som skal justeres løbende af dit team.
I dine overvejelser om hvorvidt du skal vælger en manuel-, semimanuel eller fuldautomatisk espressomaskine, bør der altså i høj grad skeles til din medarbejderstab og behovet for at ensarte din kvalitet. Man kan få rigtig dårlig kaffe på et dyrt espressoanlæg, hvis ikke personalet er godt uddannet. Omvendt kan man også få fantastisk kvalitet på en fuldautomatisk espressomaskine.
Uanset hvilken vej du ønsker, er det altid hensigtsmæssigt at vælge en samarbejdspartner og leverandør, som kan hjælpe dig med at komme godt i gang. At få en ekstern partner til at støtte op med uddannelse og træning når den nye maskine installeres, er altid et godt skridt på vejen til at blive rigtig glad for den nye investering. Spørg således din leverandør om der er mulighed for løbende træning og i forbindelse med installation af espressoanlægget.